Print

Hulp nodig?

Wij helpen u graag!

Bandenadvies op maat. Vul je telefoonnummer in en wij bellen zo spoedig mogelijk terug!

Informatie over het Europees bandenlabel

Sinds 1 november 2012, zijn bandenproducenten volgens nieuwe Europese regels verplicht, alle banden die worden aangeboden te voorzien van een informatie label.

Met behulp van de labels moet u bewuster worden betreft drie factoren:

Bandenlabel
Het bandenlabel moet u als consument informeren over de prestaties van alle type banden, zowel A- als B- merken. Het bandenlabel moet het eenvoudiger maken banden van verschillende merken te vergelijken en bewust te kunnen kiezen voor een autoband met de aspecten die u als consument het belangrijkst vindt.

Voor veiligheid en milieu
Nieuwe EU regelgeving moet de nadruk leggen op de ecologische aspecten van autobanden. De Europes Unie wil de komende jaren de CO2 uitstoot verder gaan beperken. De weerstand die optreedt bij het contact maken tussen de band en het wegdek, ofwel rolweerstand, heeft een grote invloed op het brandstof verbruik wat op zijn beurt invloed heeft op de CO2 uitstoot die de auto produceert. Het bandenlabel vertelt u ook hoeveel grip een band heeft op een natte ondergrond in verhouding tot andere banden en wat de geluidsproductie is van de band. 

Aflezen bandenlabel
De aanduiding van een letter die een klasse vertegenwoordigt komt u waarschijnlijk bekend voor. Dezelfde soort labels worden gebruikt voor elektrische apparaten waarbij de energieklasse wordt aangegeven. De scores op het bandenlabel worden weergegeven met waardes van A t/m G. Geluidsproductie van de band wordt weergegeven met een geluidsgolfje en een exact getal, het aantal decibellen.

 

BrandstofefficiencyBandenlabel rolweerstand - Bandenonline
In dit deel van het bandenlabel wordt duidelijk hoe zuinig de band is, oftewel, wat de rolweerstand van de band is. De rolweerstand is een belangrijke factor aangezien 20% van het brandstof verbruik te herlijden is aan de rolweerstand van de banden. De rolweerstand heeft te maken met het profiel en de samenstelling van het rubber van de band. De rijstijl is uiteraard de belangrijkste factor voor het brandstof verbruik, maar dat heb je zelf in de hand. De score wordt weergegeven met een waarde van A t/m G. Waarin A de minste rolweerstand heeft en G de meeste.

 

 

Grip op nat wegdekBandenlabel grip op nat wegdek, Bandenonline
Een andere belangrijke factor van het bandenlabel is de grip op nat wegdek. Het gaat uiteraard om je eigen veiligheid en om die van de mensen om je heen als het gaat om de grip op nat wegdek. De grip van de banden wordt hetzelfde weergegeven als deel 1 van het bandenlabel. A is de waarde voor de meeste grip op nat wegdek en G voor de minste grip op nat wegdek. Het verschil van grip tussen een A en een G score is maar liefst 3 tot 6 meter per letter. Een kwestie van op tijd stil staan of vol ergens tegenaan knallen!

 

 

Geluidsproductie
Naast veiligheid en brandstofverbruik is het comfort ook een niet tGeluidsproductie op het bandenlabel, Bandenonlinee vergeten factor. Een band mag niet teveel geluid maken om nog met comfort te kunnen rijden en om niet teveel geluidsoverlast te veroorzaken. Het geluid wordt buiten het voertuig gemeten en betreft dus een extern geluidsniveau. Het geluidsniveau van de band wordt aangeduid door middel van drie geluidsgolven en een exacte getal, het aantal decibellen. Bij één golfje is het rolgeluid van de band drie decibel of meer onder de toekomstige norm, bij twee golfjes ligt het geluidsniveau tussen de huidige norm en drie decibel daaronder (de toekomstige norm) en bij 3 golfjes is het geluidsniveau 3 decibel of meer boven de toekomstige norm.

U kunt decibellen als volgt vergelijken:
50 dB: erg rustig. (Regen, koelkast of licht verkeer op 30 meter afstand)
80 dB: hinderlijk. (Wekker, deurbel of zwaar verkeer)
100 dB: zeer luid. (Drukke snelweg, zware motorfiets, diesel vrachtwagen)


Bij iedere band die wij aanbieden tonen wij het bandenlabel. Zo bent u nog beter ingelicht over de aankoop van uw nieuwe set autobanden. Zoek uw nieuwe banden, maak een keus en bekijk het bandenlabel. Heeft u vragen over het bandenlabel neem dan gerust contact met ons op.

Bandenlabel van Bandenonline